[O1] Kilka pytań o Octawie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • projman
    Classic
    • 2013
    • 2

nowy wykres strona 1
  • Smoczek1989
    Classic
    • 2011
    • 9

Witam wszystkich
    Jestem nowy na tym forum ale do rzeczy od pewnego czasu poszukuje samochodu, moj wybór głownie jest skierowany na silniki benzynowe a co do modelu to na poczatku rozgladałem sie za A4 w budzie B5, passatem B5 i oczywisice octavia O1. I ostatnio to octawia mi chyba najbardziej odpowiada. ale tu moje pytanie: byłem przekonany ze silniki 1.8 20 V w pasacie audi i skodzie to sa te same silniki (Vw i audi silnik ten ma oznaczenie ADR a w skodzie AGN czy to znaczy ze te silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??
    Czytałem troche o tych silnikach i troche mieszane uczucia mam;/ podobno strasznie duzo pala. co Wy znawcy tematu powiedzie mi o nich.
    A co z silnikiem 1.6 tym 100konnym jak to jedzie??
    Z góry dziękuje za odpowiedz

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Smoczek1989
      silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??
      Przestań! Auta w których napęd jest przekazywany na koła przednie i silnik mają z przodu, jest on ustawiony poprzecznie.
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Smoczek1989
        Classic
        • 2011
        • 9

Może sie myle albo złego słownictwa używam ale w takim razie wytłumacz mi jak jest zamontowany np ten silnik:
        OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

bo jak dla mnie on jest zamontowany wzdłużnie.

Komentarz

• flyski
          Ambiente
          • 2006
          • 153
          • Octavia I (1U2)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Silnik 2,0 aqy w paskach też był montowany podłużnie.
          [O1 - 2.0 AQY silver ]
          [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Re: Kilka pytań o Octawie

A co z silnikiem 1.6 tym 100konnym jak to jedzie??
            Jak na 102 konie przystalo - dosc elastyczny, nie bardzo oszczedny, bezawaryjny i swietnie wspolpracujacy z dobra instalacja LPG.

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez mkania777
              silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??
              Przestań! Auta w których napęd jest przekazywany na koła przednie i silnik mają z przodu, jest on ustawiony poprzecznie.
              Proponował bym pogłębić swoją wiedzę, a nie pisać głupoty, gdyż np. w VW Passacie B5/B5FL przy przednim napędzie i silniku umieszczonym z przodu jest on ustawiony wzdłużnie.

mkania777 właśnie to jest największa różnica między tymi silnikami.
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rosomak
                L&K
                • 2011
                • 1365
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Mihau
                VW Passacie B5/B5FL przy przednim napędzie i silniku umieszczonym z przodu jest on ustawiony wzdłużnie.
                :Bojesie:
                Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3374
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

No bo Pasek miał być Audi przypuszczam że podczas projektowania uwzględniali napęd 4x4 Torsen
                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• kabi_007
                    Rider
                    • 2011
                    • 412
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez phoneman
                    No bo Pasek miał być Audi przypuszczam że podczas projektowania uwzględniali napęd 4x4 Torsen
                    dokładnie tak jest
                    O1-->O3--> ?

Komentarz

• s1
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 185

Swoją drogą ciekawe dlaczego w octavkach nie montowali 16v mam jeszcze leona 1.6 16v bcb z gazunkiem, jedzie bardzo sympatycznie i spalanie srednie ok 9-10 gazu

Komentarz

• Smoczek1989
                        Classic
                        • 2011
                        • 9

Zamieszczone przez mkania777

Także wyszło na moje
                        a tak poważnie wracają do tematu to co powiecie na temat AGN i jego pokrewieństwa z ADR?? warto sie zastanawiąć nad AGNem?? czy mniej problemowy jest jednak 1.6??

Komentarz

• mar979
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 187

Ja oczywiście jako właściciel nowej Skody Octavii Tour bardzo polecam silnik 1,6 Mpi 102-konny -
                          na temat którego mogę napisać tu same plusy. Mam go dopiero 1,5 miesiąca
                          tak więc ktoś może powiedzieć że co ja o nim wiem, ale z własnego doświadczenia widzę już
                          dosyć dużo a jeszcze więcej wiem z netu i od kumpli mechaników bo przed jej zakupem
                          zrobiłem najpierw naprawdę duże rozeznanie. Mimo że mój samochód jest nowy to ma
                          dokładnie ten sam silnik co Skody, VW, Passaty i Seaty sprzed kilkunastu lat.
                          Jak dla mnie to jego wielka zaleta, bo mam pewność że wykonany jest w starej i przez wiele
                          lat sprawdzonej technologii. Ludzie na nim robili spokojnie 400-500 tys. km i te silniki nadal
                          żyły - jak na benzyniaka to nie lada wyczyn. Dodatkowo części tego silnika są bardzo tanie
                          a jego prostota konstrukcji daje to że nie ma się w nim co psuć a nawet jak już to każdy
                          mechanik z zamkniętymi oczami go naprawi. Czytałem gdzieś że remont kapitalny takiego
                          starszego silnika kosztuje 1500-2000zł (śmiech na sali).
                          Tak jak tu ktoś wyżej napisał - silnik bardzo elastyczny, nawet na czwórce można jechać
                          swobodnie 40km/h i nic nie muli, fakt że dużo pali w benzynie bo 10l na mieście i 6,5l na trasie (to akurat znośnie),
                          ale ja akurat mam darmową instalację LPG to na to nie zwracam uwagi. Fakt że nie jest gigantem
                          prędkości, ale taka jego specyfika że trzeba nim jeździć na wysokich obrotach jeżeli się chce porządnie
                          przycisnąć i trzeba go wtedy kręcić wysoko od najniższych biegów. Mimo to gwarantuję Ci że po 4tys
                          obrotów dostaje on takiego powera że aż miło. Tak samo na trasie - żeby szybko wyprzedzić to trzeba
                          zredukować i ostro docisnąć bo z samej piątki może być problem - ale spokojnie, przy odpowiedniej jeździe
                          to auto naprawdę nieźle śmiga. To samo w drugą stronę - bardzo fajnie i przyjemnie nim się jeździ spokojnie,
                          wtedy jest bardzo cichy i mięciutki. Fakt że po przekroczeniu 100km/h robi się głośno w środku, ale ja akurat
                          bardzo lubię dźwięk tego silnika przy wyższych obrotach bo jest czego posłuchać.
                          Dodam jeszcze ważną rzecz, że u mnie akurat przy instalacji zakładanej w salonie, którą
                          uznaje i poleca Skoda - nie ma żadnej różnicy w jeździe na gazie czy benzynie. Na LPG
                          przyspiesza dokładnie tak samo.

A propos tej Octavii I nad którą się zastanawiasz to Ci powiem że mam kilku kumpli którzy
                          mieli takie same z tymi właśnie silnikami 1,6 i wszyscy oni bardzo sobie to auto chwalili.
                          Ważne tylko żeby kupić Octavię po 2000r produkcji, bo wtedy chyba właśnie przeszła ona
                          face-lifting i dopiero od tego czasu stała się naprawdę bezawaryjnym autem i gwarantuję
                          Ci że nikt Ci o nim złego słowa nie powie albo nic złego na jego temat nie przeczytasz.
                          Tak samo każdy mechanik powie Ci to samo i wszystko w superlatywach.
                          Przykładowo mój kumpel z pracy i sąsiad mieli wcześniej tę Octavię kilka lat i kompletnie
                          nic się z nią nie działo, oboje mieli w gazie to tym bardziej tanio im wychodziło a robili
                          duże przebiegi to tym bardziej by się coś psuło. Jednemu i drugiemu przyszło jednak do głowy
                          żeby kupić sobie jeszcze lepsze auto i jeden kupił Passata 1,8 w benzynie a drugi Audi 1,9
                          TDI na pompowtryskiwaczach i od tego czasu plują sobie na brodę że sprzedali swoje Skody.

Wybór należy do Ciebie, ale ja naprawdę szczerze polecam Octavię z silnikiem 1,6 Mpi,
                          tylko wiadomo że jedynka będzie miała już trochę lat i dużo też będzie zależało jak
                          traktował ją poprzedni właściciel i jaką miała historię, bo na to nie ma siły i nawet najlepsze
                          auto może stać się szmelcem w rękach jakiegoś barana czy jak będzie po przejściach.
                          Zawsze jednak można dokładnie sprawdzić przed zakupem i tyle.

Pozdrawiam i polecam
                          Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• Smoczek1989
                            Classic
                            • 2011
                            • 9

mar979 wielkie dzięki za tak wyczerpujący opis tego silnika 1.6 jeszcze jedno pytanie co masz na mysli piszac

Zamieszczone przez mar979

Ważne tylko żeby kupić Octavię po 2000r produkcji, bo wtedy chyba właśnie przeszła ona
                            face-lifting i dopiero od tego czasu stała się naprawdę bezawaryjnym autem i gwarantuję
                            Ci że nikt Ci o nim złego słowa nie powie albo nic złego na jego temat nie przeczytasz.
                            oczywiscie octawie po FL sa duzo ładniejsze ale i duzo drozsze i nie wiem czy nie bede zmuszony do zakupu takiej z przed FL. ale to co napisałeś oznacza ze co przed FL robili szajs??
                            Słyszałem o czymś takim jak bolączki wieku dziecięcego w nowo produkowanych samochodach ale aż taka maniane odstawile w tych pierwszych egzemplarzach??

Komentarz

• s1
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 185

Słyszałem o czymś takim jak bolączki wieku dziecięcego w nowo produkowanych samochodach ale aż taka maniane odstawile w tych pierwszych egzemplarzach??
                              Zadnej maniany nie odstawiali, kolega troche sie rozpedził ze po fl stała sie bezawaryjna, obie wersje są raczej bezawaryjne. Tylko najważniejsza zasada-nie oszczedzaj przy zakladaniu gazu choc sa to 8v to lubia dobra instalacje.

Komentarz

• Smoczek1989
                                Classic
                                • 2011
                                • 9

Ok a co jeszcze powiedzie o silnikach 1.8 20V czy ten ze skody to to samo co było montowane w passatach?? jak z ich bezawaryjnością? Chciałbym sie jak najwiecej dowiedziec zeby moc dobrze porównać i wkoncu wybrac

Komentarz

• krataja
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 42

Re: Kilka pytań o Octawie

byłem przekonany ze silniki 1.8 20 V w pasacie audi i skodzie to sa te same silniki (Vw i audi silnik ten ma oznaczenie ADR a w skodzie AGN czy to znaczy ze te silniki są inne??
                                  Silniki ADR i AGN z pewnoscia nie sa tymi samymi, gdyby były mialby to samo oznaczenie
                                  A tak serio to polecam stronke http://www.audiklub.org/silniki.html
                                  W stajni VAG silnikow 1.8 było wiele...
                                  Natomias co sie tyczy wymienionych to ADR był montowany:
                                  Marka Kod Moc Poj. Cyl. Rozpocz. Zakoń. Model
                                  Audi ADR 125 1.8 4 11/1994 5/1999 Audi A4 PB
                                  Audi ADR 125 1.8 4 8/1997 4/1999 Audi A4 PB
                                  Audi ADR 125 1.8 4 11/1994 7/1998 Audi A4 PB
                                  Audi ADR 125 1.8 4 11/1994 4/1999 Audi A4 PB
                                  Audi ADR 125 1.8 4 10/1995 10/1997 Audi A6 PB
                                  Audi ADR 125 1.8 4 10/1995 10/1997 Audi A6 PB
                                  Audi ADR 125 1.8 4 4/1997 8/2000 Audi Cabrio PB
                                  VW ADR 125 1.8 4 12/1996 1/1999 VW Passat PB
                                  Czyli tylko do 2000 roku.

Zaś AGN:
                                  Audi AGN 125 1.8 4 9/1996 w prod. Audi A3 PB
                                  Audi AGN 125 1.8 4 9/1996 7/1998 Audi A3 PB
                                  Audi AGN 125 1.8 4 9/2000 w prod. Audi A3 PB
                                  Seat AGN 125 1.8 4 11/1999 12/2003 Seat Leon PB
                                  Seat AGN 125 1.8 4 10/1998 12/2003 Seat Toledo PB
                                  Skoda AGN 125 1.8 4 10/1996 w prod. Skoda Octavia PB
                                  VW AGN 125 1.8 4 2/1999 10/2000 VW Bora PB
                                  VW AGN 125 1.8 4 6/1997 10/2000 VW Golf PB

Komentarz

• phoneman
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3374
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Smoczek1989, Zaglądnij na spota w Rzeszowie, jest parę tych aut z tym silnikiem i nie słyszałem żeby się ktoś skarżył.

.

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• mar979
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 187

O szmelcu to ja napisałem że można mieć pecha i kupić używane auto z super opinią co chodzi
                                      o model i markę - a jeżeli było źle traktowane, dobijane i nie miało wymian części itp to
                                      nawet najlepszy wóz może się okazać bublem - mam tu na myśli tylko stan techniczny
                                      danego pojazdu używanego.
                                      A co chodzi o wersje sprzed 2000r to czytałem gdzieś że przez pierwsze kilka lat produkcji
                                      Octavii (chyba od 1995r) auta te trochę się jednak psuły i dopiero face-lifting fabryczny w
                                      2000r wyeliminował wszystkie te wady - dlatego właśnie napisałem żebyś lepiej wybrał
                                      Octavię po 2000r produkcji bo nie wiem jaki Cię rocznik interesuje.

Pozdro
                                      Moja Octa:

Komentarz

• adamusiek
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1123

ja ma przed FL i odpukać poza bieżącą eksploatacją nic nie robiłem :roll:

Komentarz

• mar979
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 187

Zamieszczone przez adamusiek
                                          ja ma przed FL i odpukać poza bieżącą eksploatacją nic nie robiłem :roll:
                                          I życzę Ci żeby tak było
                                          Dodatkowo trzeba dodać że Octavia od połowy lat 90-tych to w zasadzie Volkswagen, to co
                                          się ma w nich pierdzielić ale podobno te sprzed FL miały kilka fabrycznych
                                          niedociągnięć które na zawsze po FL wyeliminowano
                                          Moja Octa:

Komentarz

• Smoczek1989
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 9

A jeszcze takie pytanie do Was jako znawców Bo do tej pory interesowałem sie głównie VW (głównie takie samochody mam w rodzinie) i moje pytanie jak to jest z tymi silnikami, zawsze myslałem ze vw audi seat i skoda to jedna wielka rodzina i w sumie wszystkie czesci i silnik to to samo. W audi i vw silniki są prawie identyczne patrząc chociażby na niezniszczalny silnik diesla AFN wystepuje zarówno w vw jak i audi a skoda juz nie ma takiego silnika przynajmiej nie montowano w octawiach;/. Wiec jak to jest?? Skoda była tak ambitna ze musiałą własne silniki konstruować i zakładac?

Komentarz

• chimek11
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 482

mar979,

octavke produkoali od 1996 r a nie od 95

Komentarz

• mar979
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 187

Wiec jak to jest?? Skoda była tak ambitna ze musiałą własne silniki konstruować i zakładac?
                                                Z tego co mi wiadomo to Skoda po przyłączeniu się do grupy VW nie konstruuje własnych
                                                silników tylko wkłada silniki VW, nawet mój kumpel który ma Felicję chyba z końca lat 90'
                                                to śmiga w niej na silniku Golfa czy Polo, już nie pamiętam dokładnie.
                                                To samo nawet np. z najnowszymi Octaviami z silnikami TSI - to też dzieła VW, nie wspominając
                                                o zarąbistych starych TDI które od początku były wkładane do Skody.

To samo oczywiście z zawieszeniem, wyposażeniem i większością rzeczy pod maską - wszystko
                                                to jest VW dlatego napisałem już że to w zasadzie Volkswagen, może tylko trochę inaczej
                                                wykonany, ale z tego co widać to Czesi podeszli do tematu poważnie i produkują już od
                                                dłuższego czasu moim zdaniem tańsze Volkswageny
                                                Spójrz sobie chociażby na Allegro że zamienniki czegokolwiek do Octavii są również
                                                przeznaczone dla całej grupy VW
                                                Moja Octa:

Komentarz

• ahmed799
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6871
                                                  • Ford

Dokładnie jak pisze mar979, wszystko co jest montowane w skodzie ma na częściach znaczki skody, seata i vw. Silniki też są montowane VW benzynowe jak i TDI, ale to jeszcze nie wszystko bo skrzynie biegów też są z wielkim logo VW na korpusie. Krótko pisząc Skoda to tańsza siostra VWeja

филип
                                                  Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

Pracuję...